Muziek bij beeldende kunst t SAL 2015

Terug

Op uitnodiging van kunstenaarsvereniging t SAL hebben enkele leerlingen passende muziek vertolkt bij de kunstexpositie tijdens de Open Atelierdagen /  de Diekdagen 2015 op 5 en 6 september 2015.

In het gemeentehuis van Olst-Wijhe gaven ze drie mini-concerten van 30 minuten - gepresenteerd door Rianne -en gaven daarmee de tentoonstelling een extra dimensie. Zoals Rianne zei: bij het koppelen van beeldende kunst aan muziek ontstaat een 1 + 1 = 3 ervaring.

Een korte terugblik:

Kim speelde "Stella del Mattino" van Einaudi wat prachtig aansloot bij het kunstwerk "Witte Wieven" van de hand van Henny Schaapman van Atelier "De Verbeelding".  Het "Scherzo" van Mier wat zij liet horen was heel passend: bij "De Wielrenners" van Martin Haas. Nynke was de jongste leerling die enkele improvisaties liet horen op kunstwerken die ze zelf had uitgekozen, beeldend waren de klankkleuren daarbij. Janniek speelde van Chopin de virtuoze concertetude opus 25 no. 1. De gasten werden uitgenodigd om er zelf een passend kunstwerk bij te kiezen, wat leidde tot interactie over het waarnemen, over de subjectieve beleving van kunst.
Davin Mosterd iet twee eigen composities horen, de eerste was zonder titel waarbij zowel het beeld "Keurslijf no. 17" van Anneke Mensink als het kunstobject "De Cirkel" van Kathy Jumelet goed pasten. Daarna speelde hij Natural Mind en vertolkte daarmee de gelaatsuitdrukkingen van het schilderij "Kinderen" van Joke Proper, natures, minds, zoekend naar vrede, naar harmonie, naar ruimte en vrijheid.
Esma droeg een eigen gemaakt gedicht voor: "Vaarwel Verdriet" waarna ze het kunstwerk "Marleen" van Teun de Haan uitbeeldde met het stuk "Bonjour Tristesse" van Terzibaschitsch.
De "Yellow Birds" van Anneletty Schumacher kwamen tot leven bij de klanken van "Comptine d'un autre été, 'l après midi" van Yann Tierssen, gevoelig gespeeld door Bram.
Ademloos luisterde het publiek naar de stem van Amber die zichzelf begeleidde op de piano met "Als de oorlog komt, mag ik dan bij jou ..?",  waarvan de tekst naadloos aansloot bij het kunstwerk van Harry Ravers over machtsmisbruik, oorzaak en gevolg, de eenzame, naar de hemel uitgestrekte hand.

Ook tijdens de opening op vrijdagavond 4 september jl. waren Amber, Davin en Janniek te gast waarbij ze alle genodigden wisten te raken met hun muziek. Na Amber maakte het duo Janniek & Davin indruk op het publiek met hun eigen gemaakte arrangement van de "Rondo alla Turca" van Mozart, passend bij de vurige kleuren van het vilten tweeluik "Orange" van Adrie Jongsma.

Al met al een weekend om met veel plezier op terug te zien. 

Geluidsfragmenten, gemaakt door Atelier Acht uit Olst, zijn te beluisteren via onderstaande links.

https://www.youtube.com/watch?v=3qqtckPHmXE

 

http://www.tsal.nl/video-kunstroute-olst-wijhe/

 

 

Leve de Kunst!